Streetfood in Vietnam is god-de-lijk als je het ons vraagt. Kijk tijdens het backpacken of vrijwilligerswerk in Vietnam in de straten om je heen en je zult op iedere hoek wel een eetkraampje zien. Ieder met hun eigen specialiteiten of typisch aziatisch eten. Bui Vien is een bekende backpackersstraat in Ho Chi Mihnstad. Een paar straten verderop vind je het pure straatleven van Vietnam. Naast dat het streetfood zo lekker is dat je je vingers erbij aflikt, is het ook nog eens spotgoedkoop en ben je niet meer dan een paar euro kwijt aan dit heerlijke eten. Hier is heerlijk streetfood te vinden en wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Bo La Lot

Bo La lot zijn een soort van kleine gekruide worstjes die in groene bladeren zijn gerold. Doordat deze boven hete kolen worden klaargemaakt, blijft de binnenkant lekker sappig. Het worstje krijgt hierdoor ook een heerlijke rooksmaak. Een grote schaal met deze worstjes, rijstpapier, zoetzure groente en een dipsausje wordt voor je bereidt. Het rijstpapier kun je vullen met alles wat jij lekker vindt! Smullen maar.

Nuoc Mia

Naast eten  is er ook heerlijk sap te verkrijgen bij de gezellige kraampjes. Dit smakelijke eten moet natuurlijk ook ergens mee worden weggespoeld. Daarvoor hebben de Vietnamezen vers sap van suikerpalm. Het is een stuk minder zoet als je nu misschien denkt. Hierbij doen ze wat ijs en wordt daardoor een verfrissend en dorstlessend drankje!

Bun Cha

Dit zijn verrukkelijke mini hamburgertjes met geroosterd spek. Loopt het water je nu ook al in de mond? Dit met dunne rijstnoedels in een aromatische bouillon geserveerd. Slurpen maar..

Banh mi

We kennen allemaal wel een baguette. Heerlijk belegt met vlees, vis of salade. Maar waarom hieruit kiezen als het ook allemaal samen kan? Banh mi is een heerlijk broodje belegt met vlees EN vis EN salande EN… een kruidig sausje en zoetzure groenten. Boem: een ware smaakexplosie in je mond!

Vietnamese slakken en zeevruchten

Een baguette, nu slakken? Dit ging toch om streetfood in Vietnam en niet Franse klassiekers? Klopt! De Vietnamezen geven er een geheel eigen draai aan, waardoor het smaakvolle, kleurrijke gerechten worden. Zo ook de Vietnamese slakken en zeevruchten. Kraampjes zijn rijk gevuld met slakken, krabbenscharen, garnalen, inktvis en verschillende schelpjes. Wat je ook kiest, het wordt even smakelijk bereid en de smaak zal je verrassen. Schelpjes worden bijvoorbeeld gestoomd met citroengras of geroerbakt met pittige saus. Voor de Vietnamezen is dit gerecht af wanneer ze een lekker koud biertje erbij drinken. Proost!

Bun Thit Nuong

Bun Thit Nuong is een gerecht wat bestaat uit een soort salade met rijstnoedels, gegrild vlees, pindaatjes, verse kruiden, kaantjes en een lekkere gefrituurde springroll. Dit lekkers doen de Vietnamezen samen in een kommetje: hemels !

Banh Xeo en Banh Khot

Pannenkoeken!! Maar dan net iets anders. Banh Xeo is met rijstmeel gemaakte pannenkoekjes, gevuld met varkensvlees of garnalen, taugé en lente ui. Banh Khot is eigenlijk hetzelfde maar dan met het formaat van een poffertje. Bij beide gerechten worden sla, verse kruiden en een heerlijk sausje geserveerd.

Banh Trang Nuong

Naast de rijstpannenkoekjes hebben de Vietnamezen ook rijstpapier die ze bij dit gerecht lekker knapperig serveren. Het rijstpapier wordt op een hete barbecue gegrild met smaakvolle toppings erop. Dit kan bijvoorbeeld een kwarteleitje zijn, een stukje worst, lente ui, garnaaltjes en pittige saus. Opvouwen, oprollen en opeten!