Backpacken hoeft niet duur te zijn. Dat geldt ook voor bellen en het gebruik van mobiel internet tijdens je verblijf in het buitenland. Internet en bellen is handig om familie en vrienden op de hoogte te houden maar ook bij een noodgeval is het handig om te kunnen bellen. Hoe handig het ook is om je smartphone bij je te hebben, wanneer je niet oplet kunnen de kosten gauw oplopen. Vooral als je niet gaat werken tijdens je reis en geen inkomsten hebt is het belangrijk om de kosten te drukken waar het kan.

Roaming

Als je in het buitenland gebruik maakt van een mobiel netwerk heb je te maken met roaming. Dit houdt in dat je naast je eigen provider ook nog een provider gebruikt van het land waar je zit. Je eigen provider huurt een stukje netwerk van een andere provider zodat jij kunt blijven bellen, sms’en en internetten. Jammer genoeg betaalt je eigen provider hier een hoog tarief voor en deze kosten worden naar jou doorberekend. Vanaf 15 juni 2017 zijn roamingkosten in de EU verleden tijd maar buiten de EU betaal je dan nog steeds aanzienlijk meer dan in Nederland.

Voordelig gebruik

Vooral als je een backpack avontuur buiten de EU gepland hebt is het verstandig om voorzichtig met mobiel internet om te springen. Ook met mobiel bellen moet je oppassen. Deze kosten zijn ook hoger dan in Nederland. Voordelig gebruik van deze diensten kan door een buitenlandbundel aan te schaffen bij je eigen provider. Voor een vaste periode kun je dan profiteren van lagere tarieven bij je eigen provider. Je krijgt dan een vastgesteld aantal belminuten, sms en mb’s voor een vast bedrag. Let op dat je een tijdelijke bundel aanschaft en geen permanente bundel die tot het einde van het contract doorloopt. Als je voor een lange periode naar het buitenland vertrekt dan is een lokale sim only met een korte looptijd of een lokale prepaid simkaart de goedkoopste optie.

Punten om op te letten

• Installeer de app van je provider voor informatie over jouw verbruik
• Gebruik zoveel mogelijk gratis WiFi netwerken
• Schakel dataroaming uit in de instellingen als internet niet gebruikt wordt
• Installeer een datameter app op je smartphone
• Dataroaming kosten komen bovenop de normale belkosten
• De normale belbundel is buiten de EU niet geldig
• De standaard belbundel is vanaf 15 juni 2017 in de gehele EU geldig
• Beperk het bekijken van video’s en het luisteren van muziek via het mobiele netwerk