Wanneer je een mooie reis achter de rug hebt is het leuk om hiervan herinneringen mee te nemen naar huis. Standaard zijn natuurlijk souvenirs zoals sieraden, T-shirts, armbandjes of sleutelhangers, maar dat geeft niet. Hoe klein of simpel het soms ook mag zijn, de herinnering is vaak groot.

Reisfoto’s als souvenirs

Naast zulke souvenirs heb je natuurlijk ook nog je foto’s. Als backpacker in deze tijd hebben we het geluk om beschikking te hebben tot onze smartphone die ook tijdens het reizen in de meeste gevallen binnen handbereik is. Hiermee is een mooie foto binnen no time gemaakt. Mislukte shot? Geeft niet, we maken zo weer een nieuwe, het kost immers niks. Vijftien jaar geleden was dat wel anders. Als je dan ging backpacken ging er een fototoestel met rolletjes mee. Even 10 foto’s schieten van dat mooie uitzicht over de zee en dan de mooiste eruit pikken zit er dan niet in.

Toch heeft elk voordeel ook weer z’n nadeel. Zo heb je met digitale foto’s bijvoorbeeld dat je ze veel minder snel even uitprint zodat je iets tastbaars hebt. De meeste foto’s blijven vaak allemaal op je telefoon staan om ze daarna thuis op de computer of een harde schijf te zetten. Dit is best jammer want een foto in je hand hebben is nou eenmaal wat anders dan ernaar kijken op een beeldscherm. Vaak is de herinnering van een foto die je kunt vastpakken veel levendiger dan bij een digitale.

Polaroid camera’s

Wat de laatste tijd weer populair is zijn die polaroid camera’s. Je kent ze vast wel, zo’n camera waarbij de foto na het schieten gelijk tevoorschijn komt. Deze ouderwetse manier van fotograferen maakt een comeback en het is best leuk om zo’n camera mee te nemen op reis. Zo heb je altijd een alternatief bij de hand voor je digitale foto’s. Zulke foto’s hebben een wit kader om het plaatje heen waar je heel mooi de locatie en datum op kunt schrijven. Superleuk om op te sturen naar het thuisfront of om af en toe weg te geven aan je travelbuddies. Denk nou niet dat je met zo’n oud toestel van 20 jaar oud op reis hoeft, want er worden van dit soort camera’s nog steeds nieuwe modellen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is de Instax Mini 8 camera.

Lekker ouderwets, een camera met rolletjes

Een andere optie is om een camera met rolletjes mee te nemen. Hiermee heb je meer shots dan bij een polaroid camera. Het nadeel is alleen wel dat deze foto’s ontwikkeld moeten worden. Je kunt ze dus niet gelijk zien zoals bij een polaroid. Het vinden van een service bij wie je dit kunt laten doen kan natuurlijk ook best lastig zijn op reis. Zeker in de wat armere landen. Aan de andere kant is het misschien ook juist wel leuk om ze pas te laten ontwikkelen als je weer terug bent in Nederland. Het is natuurlijk veel spannender om ze dan voor het eerst te zien dan wanneer je ze gelijk de volgende dag al ziet als je bij wijze van spreken nog op dezelfde plek bent. Je kunt ze in Nederland natuurlijk niet meer opsturen naar huis of weggeven aan je reismaatjes.

Het leuke is dat je met deze analoge foto’s weer heel makkelijk een fotoboek kunt maken zoals ‘vroeger’ veel gebeurde. Zeker als het gaat om zoiets moois als een reis is het leuk om hiervan een boek te hebben met een verzameling foto’s. Natuurlijk kun je ook een fotoboek met digitale foto’s laten maken bij bijvoorbeeld de HEMA maar zoiets heeft toch een hele andere uitstraling.