Als backpacker wil je graag snel en goedkoop vervoer op je bestemming, om zoveel mogelijk te kunnen zien! Hoe verplaats je je dan het voordeligst, qua budget, tijd en comfort? Wij hebben hier de mogelijkheden met voor- en nadelen op een rijtje gezet!

Vervoer per trein

Besluit je over land te reizen? Dan is de trein over het algemeen het comfortabelste vervoer: bijna altijd zitplek, genoeg ruimte voor je benen en een indrukwekkend uitzicht. Helaas is de trein wel een stukje duurder dan de andere vervoersmiddelen.

Bovendien heb je ook een nachttrein. Het voordeel hiervan is dat je een hotelovernachting en veel tijd bespaart. Om je reis nog comfortabeler te maken is het handig om het volgende mee te nemen: water, warme trui/vest, sokken, een oogmasker of bandana, een afhaalmaaltijd van het station, wat fruit of snacks en oordoppen. Ten slotte geven we de voorkeur aan het onderste bed, omdat deze net iets ruimer is en heb je minder last van het licht dat de hele nacht aan blijft. Je hebt het minste last van mensen die voorbij lopen middenin de wagon, waarnaast ook je ook minder last heb van stinkende toiletten en lawaai.

Vervoer per bus

In vergelijking met de kosten van de trein en vliegtuig, is reizen met de bus een erg voordelig vervoermiddel. Wel ben je meestal net wat langer onderweg. Maar hoe maak je het beste van een lange busreis? Stadsbussen kunnen bomvol zitten. Als je een grotere afstand wilt afleggen, kun je beter voor een lijnbus kiezen. Net als de trein heeft de bus ook een nacht variant! De nachtbus zorgt ervoor dat je niet gelijk een hele dag van je reis kwijt bent. Neem een externe oplader mee! Dit is ook een goede tip voor in de trein. Stel je kunt niet slapen, dan is het fijn om een film te kijken of om muziek te luisteren. Het zou zonde zijn als dit niet kan, omdat je apparaat leeg is. Het is handig om zelf een rol wc-papier mee te nemen, just in case. Zorg, net als in de trein, voor een dekentje en voldoende eten en drinken. Ten slotte is het slim om een pen bij de hand te hebben. Wanneer je met de bus buiten de landsgrenzen gaat, moet je douanepapieren ondertekenen.

Vervoer per taxi

In grote steden is vaak een taxi het relevantste vervoer om jezelf te verplaatsen. Waarschijnlijk ben je iets meer kwijt dan wanneer je met een stadsbus rijdt, maar is het wel een stuk comfortabeler. Zorg dat je duidelijk kan aangeven waar je heen wilt, zodat hier geen misverstanden over ontstaan. Houd een visitekaartje bij de hand, of zorg ervoor dat je voor de taxichauffeur de juiste naam van de bestemming kan schrijven. Ook kun je beter met de meter aanrijden, in plaats van een vaste prijs afspreken.

Liften

Zie je jezelf aan staan aan de kant van de weg? Je liefste glimlach op, duim omhoog en in de andere hand een stuk karton met je eindbestemming erop. Met dit vervoer bespaar je budget en is daarnaast goed voor het milieu. Verder is het ook nog een gezellige en avontuurlijke manier van vervoer. Maar wees wel voorzichtig! Vertrouw je het niet, stap dan niet in en wacht gewoon op de volgende die stopt. Ten slotte hebben we nog een aantal tips voor liften in het buitenland.

  • De juiste opstapplaats

Kies voor de juiste opstapplaats. De voorkeur gaat naar een tankstation. Hier zijn mensen makkelijk aanspreekbaar. Kruispunten en afslagen zijn ook praktisch. Hier moet je wel opletten of de bestuurder ook echt kan stoppen. Ten slotte adviseren we om niet bij grensovergangen en tolwegen te staan.

  • Trek de aandacht en wees duidelijk

Maak jezelf zichtbaar! Schrijf de bestemming waar je heen wilt duidelijk op een kartonnen bordje. Wanneer je met meerdere bent, is het slimmer om maar een paar langs de weg te laten staan in plaats van een hele groep (dit komt nogal imponerend over). En tja, waar wij vrouwen allemaal toch niet goed voor zijn.. Voor vrouwen wordt nu eenmaal sneller gestopt.

  • Vertrouw op jezelf

Dit gaven we eerder al aan. Voelt het niet goed = niet doen !

  • Be flexible

Ga er niet meteen vanuit dat de eerste de beste auto die voorbij komt ook daadwerkelijk voor je stopt. Soms heb je binnen een kwartiertje en rit en soms kan er een nachtje overgaan. You never know.

  • Geniet

En tot slot: geniet ! Voel je vrij en neem alles in je op. Niet alleen op bestemming, maar ook de weg er naar toe is een avontuur!

Welk vervoer je ook kiest, het wordt sowieso een avontuurlijke reis!