Natuurlijk wil je geen vervelende infectie oplopen tijdens je backpack reis in het buitenland. Een inenting of vaccinatie kan hiervoor je redmiddel zijn. Maar waarvoor moet je je inenten wanneer je naar Azië, Australië of Nieuw-Zeeland gaat?

Het is slim om je hier op tijd in te verdiepen, omdat je sommige vaccinaties al lang van te voren moet laten zetten. Op Reisprik, Gezond op Reis of de site van de GGD kun je per land zien welke vaccinaties optioneel, aanbevolen of noodzakelijk zijn. Ook staan de symptomen van de ziektes beschreven, zodat je ze kunt herkennen wanneer je toch besmet raakt. De GGD heeft zelfs een app ontwikkeld waarmee jij tijdens je reis info op kan zoeken over mogelijk infecties : GGD reist mee. Inentingen kosten wel wat, maar tegenwoordig kun je het (voor een gedeelte) declareren bij je zorgverzekeraar. Hieronder zullen we alvast een overzicht geven van een aantal inentingen en vaccinaties voor bestemmingen als Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Azië

Allereerst Azië: een prachtig land waar veel te ontdekken en te beleven is. En dat is zeker de moeite waard. Maar je hebt wel een aantal inentingen nodig, voor je aan dit avontuur wilt beginnen. Het is afhankelijk van welke regio in Azië je gaat reizen en voor hoelang je dit van plan bent om te doen, maar in bijna elke situatie heb je minstens een vaccinatie nodig. De inentingen die je in de meeste gevallen nodig hebt zijn: Buiktyfus, DTP en Hepatitis A. Met de vaccinatie Hepatitis B, kom je als backpacker ook snel in aanraking. Deze wordt aangeraden als je meer dan drie maanden in risicovolle gebieden begeeft. Bekijk op Reisprik, Gezond op Reis of de site van de GGD , naar verdere infectieziekten op bestemmingen in Azië, want het zijn er helaas nog meer!

Dan is er nog de gevaarlijke ziekte Malaria die je in Azië op kunt lopen. Je kunt je er niet voor laten inenten, maar je kunt malaria voorkomen door malariapillen te gebruiken. Voor meer bescherming is het ook aan te raden je in te smeren met DEET.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië kun je Gele koorts oplopen. Een vaccinatie hiervoor is verplicht wanneer je naar Australië reist en hiervoor door een land reist waar Gele koorts voorkomt.Wanneer je vanuit Nederland naar Australië reist, en onderweg niet in een gele koorts land komt, is de gele koorts vaccinatie niet verplicht. Gele koorts is een virus, dat via een muggenbeet het lichaam binnendringt. Bekijk op Reisprik, Gezond op Reis of de site van de GGD  waaraan je gele koorts kunt herkennen. Verder is een andere infectieziekte Dengue (knokkelkoorts) aanwezig in Australië. Voor deze ziekte is nog geen vaccinatie beschikbaar.

Ten slotte Nieuw-Zeeland, een andere bestemming die wij via BackPackMe aanbieden. Voor dit land zijn nog geen infectieziekten bekend. Voor andere voorzorgen kun je op Reisprik, Gezond op Reis of de site van de GGD terecht.