Mijn naam is Tineke Bullens en ik ben voor 7 maanden gaan backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland. Ondanks dat het al weer 6 jaar geleden is dat ik vertrok naar deze gave en mooie bestemmingen, voelt het nog zo dichtbij en denk ik er heel vaak aan terug!

Na het terugkomen van 6 maanden werken in Turkije, vertrok ik 3 weken later al weer voor ruim een half jaar naar Australië en Nieuw-Zeeland. Backpacken in deze twee landen was een droom die ik al vanaf kleins af aan wilde waarmaken en die nu gewoon uitkwam! Ik had nooit gedacht dat ik al op mijn 19e zo ver zou gaan reizen, maar het ging toch echt gebeuren…

Dit was mijn eerste verre reis, die ik ook nog eens in mijn eentje ging maken, dus had ik besloten om de eerste week een startpakket te boeken. Ik was blij met deze keuze, want tijdens zo’n week ontmoet je meteen mensen die in hetzelfde schuitje zitten en kun je meteen contact leggen met anderen. Met een groep van 25 backpackers vloog ik naar Sydney. Eenmaal aangekomen, na bijna 24 uur vliegen, kon ons avontuur beginnen! Het grote voordeel van het boeken van een startpakket is dat je geholpen word met het aanmaken van een sofinummer, bankrekeningnummer en zorgpas. Het niet alleen handig maar ook supergaaf, want je doet leuke activiteiten met de groep en leert al veel kennen van de stad. Zo kun je gemakkelijker je weg vinden.

In het begin was ik bang dat ik niet makkelijk nieuwe mensen zou leren kennen, maar niets was minder waar. Ik ben in deze 7 maanden misschien 1 dag alleen geweest, en dat is omdat ik daar zelf voor koos. Het leven in een hostel is één groot feest en er is altijd wat te beleven. Er zal altijd wel iemand zijn die iets mee wil ondernemen of wil gaan stappen. Ik had echt de tijd van mijn leven!!

Wat je misschien al wel weet of hebt gelezen, is dat Australië en Nieuw-Zeeland niet de goedkoopste landen zijn om te verblijven. Ik had daarom een Working Holiday Visum aangevraagd, waarmee ik de mogelijkheid had om een jaar in Australië te reizen én te werken. Ik kan dit iedereen aanraden, zeker wanneer je voor een langere periode weg gaat. Mijn geld raakte al vrij snel op dus ik koos ervoor om te gaan werken in Perth. Dat was destijds een bestemming waar meer werk te vinden was. Ik had gelukkig een flexibel vliegticket geboekt inclusief binnenlandse vluchten waarmee ik gratis mijn datum kon wijzigen en tegen een kleine bijdrage zelfs de bestemming kon wijzigen. Ik kan dit echt iedereen aanraden; je weet namelijk maar nooit waar je terechtkomt en hoe dingen lopen.

De gaafste ervaringen in Australië waren toch wel de Outbacktour van 10 dagen door de woestijn en mijn tijd in Fremantle aan de Westkust. In Nieuw-Zeeland heb ik één van de mooiste wandeltochten van de wereld gelopen, namelijk de Tongariro Alpine Crossing. Je moet er wel wat voor over hebben want de tocht duurt ruim 8 uur, maar het is zo spectaculair dat elke minuut de moeite waard is!

Als laatste wil ik alle backpackers aanraden om niet te veel van te voren te plannen. Je komt zoveel reismaatjes tegen met wie je vele avonturen kan beleven en dan is een flexibel ticket natuurlijk ook geen overbodige luxe. Als je dan gratis de datum kunt wijzigen, is dat immers altijd mooi meegenomen.